Sistemul de atașament este alcătuit din emoții și comportamente prin care ne asigurăm că suntem protejați și în siguranță alături de cei dragi și are la bază ideea că nevoia de a trăi într-o relație apropiată este imprimată în genele noastre. Teoria atașamentului distinge trei stiluri de atașament principale, adică trei modalități prin care persoanele reacționalează la apropierea emoțională. Acestea sunt: atașamentul anxios, cel securizant și cel evitant.

Persoanele cu un stil anxios sunt foarte dornice de intimitate, în general îngrijorate în legătură cu capacitatea partenerului de a le iubi la fel de mult, preocupate de relații și temătoare în ceea ce privește un posibil abandon. Persoanele securizante se simt confortabil în intimitate, își pot exprima deschis nevoile, sunt în general calme și iubitoare, acceptă refuzurile și le interpretează catastrofic.

Cei cu atașament de tip evitant pun semnul egalității între intimitate și pierderea independenței, încercând în permanență să limiteze apropierea de partener. Unii oameni au un stil combinat de atașament (între anxios și evitant). Aceste stiluri sunt influențate de o diversitate de factori, de la modul în care am fost crescuți și educați, până la experiențele de viață.

Terapia se concentrează pe identificarea stilului de atașament și pe învățarea de strategii prin care să putem îmbunătăți relațiile cu cei din jur, fie cu partenerul de cuplu, fie cu prietenii, fie cu familia.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.